Dosarul de cadre al lui Aurelian Bondrea
Din dosar aflam ca actualul rector al Universitatii fantoma "Spiru Haret" nu a absolvit o universitate, ci doar Scoala Superioara de Partid "Stefan Gheorghiu".
Parcurgind dosarul lui Bondrea, intelegem imediat ce are de ascuns acesta. In primul rind, el nu este absolventul unei universitati, ci doar al cursurilor, la fara frecventa, ale Scolii Superioare de Partid „Stefan Gheorghiu", pe care autoritatile comuniste le-au echivalat abuziv studiilor universitare. Tot aici si-a facut si aspirantura (doctoratul din acea vreme). Aceasta era singura formatie „universitara" a multora dintre activistii si liderii comunisti. Bondrea, alaturi de multi alti culturnici comunisti, unii dintre ei aflati acum pe statele de plata ale Universitatii „Spiru Haret", ilustreaza perfect procesul de reconversie academica de dupa 1989 a fostilor activisti, despre care vorbeste Mihai Dinu Gheorghiu in cartea „Intelectualii in cimpul puterii". Acest element din biografia lui Bondrea, care a condus in „Epoca de aur", printre altele, Comisia Superioara de Diplome si Doctorate din Ministerul Invatamintului, explica usurinta cu care acesta a dezvoltat, dupa 1989, o adevarata industrie a imposturii. Recent, Ministerul Educatiei i-a cerut lui Bondrea sa-si demonstreze calitatea de rector si, poate, cu aceasta ocazie se va discuta si despre „diplomele" personale ale acestuia.
Un al doilea element definitoriu din biografia lui Bondrea este, de fapt, secretul lui Polichinelle: acesta si-a datorat exclusiv cariera „academica" si ascensiunea institutionala pozitiei de activist fervent inaparatul totalitar.
Dosarul de cadre al lui Bondrea se afla la Arhivele Nationale, in Fondul CC al PCR, Sectia Cadre (cota B/982), si dateaza din anii '70-'80. Din cele 16 pagini ale dosarului, reproducem documentul sintetic asupra biografiei sale. Pe linga acesta, in dosar se mai afla inca o nota biografica (dupa numirea in 1977 in functia de director al Directiei de organizare, personal, invatamint si control din Ministerul Educatiei si Invatamintului, unde raspundea de cadrele din invatamint), o prezentare a biografiei sotiei, si trei aprecieri date de ministrul Invatamintului din anii '80 Ion Teoreanu.
„COMITETUL CENTRAL AL P.C.R. SECTIA CADRE BONDREA AURELIAN
Membru de partid din 1946
•- Nascut la 22 mai 1928 in comuna Mateiesti-Vilcea;
•- Originea sociala: tarani cu gospodarie mijlocie;
•- Nationalitatea: romana;
•- Casatorit, are doi copii;
•- Studii: Facultatea de filozofie si doctorantura la Scoala superioara de partid „Stefan Gheorghiu";
•- Profesia si titlul: profesor, doctor in stiinte filozofice;
•- Cunoaste limba franceza;
•- Este sef serviciu la Directia invatamintului superior si cercetarii stiintifice din Ministerul Educatiei si Invatamintului.
Bondrea Aurelian din 1944 a urmat cursurile fara frecventa ale liceului teoretic din Rm. Vilcea si a muncit alaturi de parinti la cimp. Incepind din anul urmator a functionat cu intreruperi ca invatator suplinitor in comuna natala. Dupa 23 August 1944 a activat in U.T.C., iar in 1946 a devenit membru de partid, fiindu-i incredintate ulterior diferite sarcini de raspundere si participind la actiunile intreprinse de partid in comuna. Din 1949 a indeplinit timp de un an si functia de director al caminului cultural, obtinind rezultate bune. Apoi a fost promovat instructor al Comitetului raional P.C.R. Balcesti - Vilcea. In 1951 a urmat trei luni un curs de partid de pe linga Comitetul regional P.C.R. Vilcea. In continuare, timp de doi ani a fost redactor la ziarul "Secera si ciocanul" editat de Comitetul regional P.C.R. Pitesti.
In 1953 a urmat cursul de lectori de pe linga Scoala de stiinte sociale "A.A. Jdanov" obtinind calificative foarte bune.
Dupa absolvire a lucrat pina in 1960 ca activist la Sectia propaganda si agitatie a Comitetului regional de partid Pitesti. In munca de activist de partid a dovedit pricepere, putere de munca, o buna pregatire politica si ideologica. In aceasta perioada a urmat cursurile fara frecventa ale Scolii superioare de partid "Stefan Gheorghiu", iar in urma unor examene de diferenta a obtinut diploma de profesor de filozofie.
Din 1960 a urmat patru ani aspirantura la Scoala superioara de partid „Stefan Gheorghiu", obtinind titlul de candidat in stiinte. In acest timp a fost organizator de grupa de partid si membru in biroul organizatiei de baza, indeplinindu-si sarcinile in bune conditiuni. A fost repartizat la Sectia de Propaganda si Agitatie a C.C. al P.C.R. unde a lucrat trei ani. A fost apreciat pentru constiinciozitate in munca, preocuparea pentru continua imbogatire a cunostintelor politico-ideologice, seriozitate si modestie.
In 1968, cu prilejul adoptarii noii structuri administrativ-teritoriale a tarii, a fost ales secretar al Comitetului municipal de partid Pitesti; la sfirsitul aceluiasi an a revenit in Bucuresti, ocupind prin concurs postul de lector la catedra de sociologie a Universitatii. In perioada 1964-1968 a fost membru al consiliului stiintific al Facultatii de filozofie de la Academia „Stefan Gheorghiu". In 1969 a fost numit director general adjunct la Directia generala a invatamintului universitar din Ministerul Invatamintului. In 1970 a efectuat o specializare de opt luni in Franta. Cu prilejul reorganizarii Ministerului Educatiei si Invatamintului in 1972 a fost numit director general adjunct la Directia generala a personalului, iar din 1973 este sef serviciu in Directia invatamintului superior si cercetarii stiintifice.
Conducerea ministerului apreciaza munca depusa pentru indrumarea si sprijinirea activitatii consiliilor profesorale si a senatelor universitare pe probleme educative, de selectionare, promovare si perfectionare a cadrelor didactice din sistemul invatamintului superior. In functiile de conducere a dovedit competenta, pregatire multilaterala, spirit de raspundere, principialitate si fermitate. A contribuit la rezolvarea in bune conditiuni a unor probleme referitoare la trimiterea in strainatate a unor cadre, conceperea si definitivarea unor acte legislative ale invatamintului. Cu prilejul aprecierii anuale i s-a recomandat sa manifeste mai multa operativitate in munca si sa fie mai prezent in institutiile de invatamint superior si de cercetare.
In cadrul activitatii didactice a elaborat si predat cursul de sociologia culturii de masa, iar ca activist de partid si lector al C.C. al P.C.R. a pregatit si expus numeroase lectii si conferinte si a colaborat la intocmirea programelor analitice ale invatamintului de partid, a realizat pentru publicare lucrarea „Sociodinamica culturii si a comunicatiilor de masa in R.S. Romania".
A indeplinit diferite sarcini in organizatia de partid ca: organizator de grupa, membru al biroului organizatiei de baza, membru al comitetului de partid pe minister.
Despre familie: parintii, Bondrea Gheorghe si Maria, au lucrat in CAP, au fost membri de partid, in prezent decedati. Are doi frati si o sora: fratii sint activisti de partid, sora este invatatoare.
Sotia, Bondrea Elena, a fost muncitoare, in prezent economista, membra de partid. Tatal, Stoicovici Constantin a fost cizmar, decedat in 1942. Mama, Elena este casnica.
Are o fiica si un fiu, studenti, fiica este membra de partid.
Sectia Cadre a C.C. al P.C.R. considera ca este corespunzator in functia actuala.
INSTRUCTOR, Mihalache Maria SEF SECTIE Petre Danica
5. II. 1976. cm/1 ex."
Comentarii
raspunde
Patronul la"Petre Andrei 15/08, 16:50, postat de carmen Operatiunea Parcul Tineretului
Peste trei hectare din parcul Tineretului au fost date de pomana in operatiunea Parcul Tineretului unei universitati private Tiberiu Lovin Luni, 01 Octombrie 2007
» Pe o durata de 99 de ani, cu semnatura ex-primarului Viorel Lis, Fundatia Romania de Maine, condusa de Aurelian Bondrea, a primit in folosinta gratuita 57.282 de metri patrati in zona Parcul Tineretului-Calea Vacaresti.
» Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat decizia lui Lis pe baza unei ordonante de urgenta declarate neconstitutionale de catre magistrati un an mai tarziu.
» In schimbul votului favorabil, Aurelian Bondrea le-a promis consilierilor nenumarate favoruri: 20 de burse
anuale, cazare in complexul pe care urma sa-l construiasca, asistenta medicala, consultanta, studii de masterat etc.
Cu sprijinul primarului Viorel Lis si voturile consilierilor generali, in urma cu zece ani, in 1997, Fundatia Romania de Maine a primit in folosinta gratuita, pentru 99 de ani, 57.282 de metri patrati din Parcul Tineretului si Calea Vacaresti, aflati in proprietatea municipalitatii. Pe cele aproape 6 hectare urma sa fie construit un complex universitar.
Initial, Fundatia "Romania de maine" a cerut concesionarea acestui teren,
caz in care Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) era obligat de lege sa organizeze o licitatie. Consilierii au gasit formula de a ocoli licitatia, aproband darea terenului in folosinta gratuita pentru 99 de ani. In acest mod, ei s-au situat la limita legii si au pagubit bugetul local de avantajele financiare prevazute prin contract in caz de concesionare, preferand promisiunile rectorului Bondrea.
Cand consilierii au votat precum primarii, ei au incalcat dreptul de proprietate al unei persoane care detinea pe una dintre suprafete o farama dintr-o mostenire: 243 de metri patrati.
Micuta parcela s-a nimerit in calea intereselor colosului universitar. Proprietarul de care s-a impiedicat rectorul Bondrea a intentat proces Consiliului, mai ales ca avea terenul restituit de aceiasi consilieri generali, in acelasi an.
Pe de alta parte, si fundatia lui Aurelian Bondrea se judeca cu consilierii generali.
O afacere gratuita pe 99 de ani
Din cei 57.282 metri patrati atribuiti de Consiliul General al Municipiului Bucuresti fundatiei lui Aurelian Bondrea, 24.742 de metri patrati sunt situati in domeniul privat al municipalitatii, in Calea Vacaresti, iar alti 32.540 metri patrati se afla in domeniul public, chiar in Parcul Tineretului. Aurelian Bondrea conduce Fundatia Romania de Maine, in calitate de presedinte, si este rector al Universitatii "Spiru Haret".
"Va adresam rugamintea de a supune aprobarii CGMB cererea noastra, nr. 2133 din 31 iulie 1997, de atribuire a terenului prevazut in certificatul de Urbanism in scopul construirii Complexului Universitar si Cultural al Fundatiei Romania de Maine", scria Bondrea in solicitarea adresata edilului-sef al Capitalei. Bondrea sublinia in document faptul ca fundatia functioneaza in baza principiului nonprofit, sugerand implicit ca un angajament financiar in schimbul terenului ar fi fost greu de indeplinit. Pentru a demonstra caracterul nonprofit, rectorul a anexat un proces-verbal cu salariile profesorilor de la "Spiru Haret", care erau la acea vreme la nivelul salariilor cadrelor didactice din invatamantul de stat. Bondrea a dublat propriile declaratii si angajamente de rezultatele unui control din 1995 al Consiliului National de Evaluare Academica.
Viorel Lis, primarul general de atunci, s-a declarat foarte incantat de idee si a inaintat solicitarea consilierilor, cu o expunere favorabila de motive pentru viitoarea constructie a complexului universitar.
Acestia au votat in masa, iar Aurelian Bondrea s-a trezit cu aproape sase hectare de teren aflate la dispozitie pentru a-si pune planul in aplicare. Numai ca socoteala de acasa nu s-a potrivit cu aceea din targ: din 27 noiembrie 1997 si pana in prezent, pe suprafetele cedate gratuit de consilierii generali nu s-a construit nimic. Zece ani, sase hectare aflate in centrul Capitalei n-au produs un cent, nici pentru Primarie, nici pentru Bondrea.
Procese interminabile
Aurelian Bondrea nu a putut sa plaseze nici macar o caramida pe cele sase hectare dintr-un motiv simplu: CGMB s-a razgandit si a solicitat terenul inapoi dupa ce s-a schimbat garda care a votat hotararea. Au fost deschise procese, iar unele inca nu au avut nici un castigator. Pana acum insa, toate hotararile judecatoresti l-au adus pe podiumul de invingator pe presedintele "Romaniei de Maine", dar deciziile nu sunt definitive, dupa cum sustine viceprimarul Murgeanu. "Am doua decizii ale Curtii Supreme de Justitie. Nu pot, domnule, sa-mi ia terenul meu. Sa astepte 99 de ani, atat cat mi-a fost dat in folosinta gratuita. Din pacate, nu am putut construi nimic, pentru ca acum il vor inapoi", ne-a declarat rectorul Aurelian Bondrea. Acesta ni s-a plans ca a facut credite inutile pentru constructii, dar nu a primit autorizatii de la primarie dupa ce s-a schimbat echipa care i-a facut cadou aproape sase hectare de teren intr-o zona foarte bine cotata imobiliar.
Primarul general Adriean Videanu ne-a declarat ca a anulat hotararea fostilor consilieri, iar acum are alte ganduri cu terenul la care ravneste rectorul Bondrea. "Au roit foarte multe interese in jurul acelor terenuri, iar eu am vrut sa spulber orice fel de suspiciune. Am discutat cu mai multi sefi de institutii pentru a le da acest teren sa-si mute birourile acolo. Printre institutiile in cauza se numara Parchetul General si Curtea Suprema de Justitie", ne-a spus Videanu, care a afirmat ca el nu ar fi facut gestul lui Lis niciodata. "Pot intelege cazuri in care institutiile publice au nevoie de teren, dar sa dau gratuit unei fundatii particulare sase hectare, asta mi se pare exagerat. Cat voi fi eu primar nu se va intampla asa ceva. Am anulat hotararea in cauza pentru ca a trecut un an de la emiterea ei, iar fundatia nu a inceput sa faca investitiile promise", sustine primarul general. Aurelian Bondrea ne-a spus ca nici o decizie a Consiliului General sau a primarului nu-i poate lua terenul obtinut in 1997. "Nu-i las sa faca nimic pe terenul meu. Pe cel din Calea Vacaresti doresc sa ridic un spital clinic universitar, iar in parc nu voi construi nimic. Nu vreau sa am scandal ca in alte situatii legate de parcuri", a afirmat rectorul de la "Spiru Haret".
Avantaje imaginare pentru consilierii generali
In momentul in care consilie-rii generali au ridicat mana ca la comanda pentru votarea in favoarea fundatiei "Romania de Maine", primarul general Viorel Lis le-a expus avantajele de care vor beneficia. "Com-plexul va acorda municipalitatii facilitati de cazare, centru de conferinte, burse anuale, asistenta medicala gratuita, fara a schimba destinatia non-profit a activitatii sale, urmand ca acestea sa fie concretizate prin tratative cu PMB", le-a promis Lis membrilor CGMB. Negocierile pentru facilitati au fost incheiate, iar Aurelian Bondrea a fost de acord sa acorde 20 de burse anual, asistenta medicala gratuita, cazare etc. Numai ca toate aceste avantaje au fost o proiectie imaginara, iar ele au fost promise dupa finalizarea constructiei, data care nu a fost stabilita vreodata. Timp de aproape zece ani, administratia municipiului Bucuresti nu a avut decat de pierdut din aceasta afacere parafata de Viorel Lis: nu a incasat taxe si impozite, ci a cheltuit bani cu avocatii si juristii pentru a scapa de proprietarul pe 99 de ani al terenului.
Proprietate "nationalizata" printr-o ordonanta neconstitutionala
In 1991, Stela Hariclia Rusu a revendicat 243 de mp din strada Pridvorului 21, iar Judecatoria Sectorului 4 a acceptat solicitarea. In 1994, un executor judecatoresc a emis un proces-verbal prin care doamna Rusu a fost pusa in proprietate, fapt confirmat abia in 1997 de catre primarul general Viorel Lis. Toata aceasta miscare a fost facuta doar pe hartie, pentru ca intrarea pe respectivul teren din Parcul Tineretului nu a putut fi pusa in aplicare. In acelasi an in care Lis a semnat dispozitia de restituire, acelasi primar general a dat in folosinta gratuita terenul inglobat in cele sase hectare pentru Fundatia "Romania de Maine". Moartea Stelei Rusu in 2000 a deschis seria proceselor cu primarul general, CGMB si Fundatia Romania de Maine, batalii in justitie castigate pana acum de fiul acesteia, Nicolae, si, dupa decesul acestuia, de catre sotia lui.
"Exista mai multe probleme in acest caz. In primul rand, a fost calcata in picioare Constitutia Romaniei, care a protejat si apoi garantat proprietatea privata. Apoi terenul a fost instrainat de primar in baza prevederilor unei ordonante de urgenta care a fost anulata de Curtea Constitutionala", ne-a declarat avocatul Elenei Rusu, Ghiocel Onofrei. "In mod normal, hotararea de dare in folosinta gratuita pentru Fundatia Romania de Maine ar fi trebuit sa fie anulata. Personalul juridic de la Primarie sau Consiliul General nu a sesizat ca hotararea respectiva s-a bazat pe o ordonanta neconstitutionala", a adaugat avocatul Onofrei AUTOR: ADRIAN CIOFLANCA DATA PUBLICARII: 11/08/2009
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu